رمزنگاری چیست؟
رمزنگاری چیست؟
رمزنگاری با فرآیند تبدیل متن ساده معمولی به متن غیرقابل توصیف و بالعکس همراه است. این یک روش ذخیره سازی و انتقال داده ها به شکل خاصی است؛ به گونه ای که یک متن، مدرک یا کلید فقط کسانی که به آنها تخصیص داده شده است می توانند آن را خوانده و پردازش کنند.
رمزنگاری نه تنها از سرقت یا تغییر داده ها محافظت می کند، بلکه می تواند برای احراز هویت کاربر نیز مورد استفاده قرار گیرد. در گذشته از آن مترادف با رمزگذاری استفاده میکردند اما امروزه عمدتاً براساس نظریه ریاضی و تمرین علوم رایانه است.
رمزنگاری مدرن و نگرانی هایی که در آن برطرف شد:
محرمانه بودن؛ اطلاعات توسط هیچ کس قابل درک نیست.
یکپارچگی؛ اطلاعات قابل تغییر نیست.
عدم رد ؛ فرستنده نمی تواند اهداف خود در انتقال اطلاعات را در مرحله بعدی انکار کند.
احراز هویت؛ فرستنده و گیرنده می توانند هرکدام جداگانه تأیید کنند.
رمزنگاری در بسیاری از برنامه ها مانند کارتهای معاملات بانکی، رمزهای رایانه ای و معاملات تجارت الکترونیکی استفاده می شود.
سه نوع از روشهای رمزنگاری به طور کلی استفاده می شود:
1. رمزنگاری کلید متقارن
2. توابع هش
3. رمزنگاری کلید عمومی
رمزنگاری کلید متقارن: هم فرستنده و هم گیرنده یک کلید واحد دارند. فرستنده از این کلید برای رمزگذاری متن ساده و ارسال متن رمزگذاری شده به گیرنده استفاده می کند.
از طرف دیگر گیرنده برای رمزگشایی پیام و بازیابی متن ساده همان کلید را اعمال می کند.
رمزنگاری کلید عمومی: این انقلابی ترین مفهوم در 300- 400 سال گذشته است. در این مدل از دو کلید مرتبط (کلید عمومی و خصوصی) استفاده می شود.
کلید عمومی ممکن است آزادانه توزیع شود، در حالی که کلید خصوصی و زوج آن ، یک راز باقی مانده است. از کلید عمومی برای رمزگذاری استفاده می شود و برای رمزگشایی از کلید خصوصی استفاده می شود.
توابع هش: هیچ نوع کلید در این الگوریتم استفاده نمی شود. مقدار هش با طول ثابت، مطابق متن ساده محاسبه می شود که امکان بازیابی متن ساده را غیرممکن می کند.
توابع هش همچنین توسط بسیاری از سیستم عامل ها برای رمزگذاری رمزهای عبور استفاده می شود.
مطالب زیر را حتما بخوانید:
چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.
نظرات کاربران