همه چیز درباره نرم افزار

دسته بندی ها : متفرقه مریم برفرنژاد
نرم افزار چیست

نرم افزار مجموعه ای از دستورالعمل ها، داده ها یا برنامه هایی است که برای کار با رایانه و اجرای کارهای خاص استفاده می شود. در مقابل آن، سخت افزار است که جنبه های فیزیکی رایانه را توصیف می کند. software یک اصطلاح عمومی است که به برنامه ها و اسکریپت هایی که روی دستگاه اجرا می شوند، اطلاق می گردد. می توان نرم افزار را به عنوان قسمت متغیر رایانه و سخت افزار را تقریبا به عنوان قسمت غیرقابل تغییر در نظر گرفت.

انواع نرم افزار

دو نوع اصلی software، نرم افزار سیستم و نرم افزار کاربردی است.

نرم افزار سیستمی

نرم افزار سیستم نوعی برنامه رایانه ای است که برای اجرای سخت افزار و برنامه های کاربردی کامپیوتر طراحی شده است. نرم افزار سیستم، فعالیت ها و عملکردهای سخت افزار و نرم افزار را هماهنگ می کند. علاوه بر این، عملیات سخت افزار رایانه را کنترل کرده و محیط یا بستری را برای کار با انواع دیگر software فراهم می کند.

مشهورترین نمونه این نوع software، سیستم عامل است که همه برنامه های دیگر را مدیریت می کند.

نرم افزار کاربردی

نرم افزار کاربردی یک بسته نرم افزاری رایانه ای است که عملکرد خاصی را برای کاربر نهایی یا در برخی موارد برای برنامه دیگری انجام می دهد. یک برنامه کاربردی می تواند مستقل یا گروهی از برنامه ها باشد. این برنامه مجموعه ای از عملیات است که برنامه را برای کاربر اجرا می کند. برنامه ها از سیستم عامل رایانه و سایر برنامه های پشتیبانی کننده (معمولاً software سیستم) برای عملکرد استفاده می کنند. software کاربردی متفاوت از سایر نرم افزارهایی است که ممکن است از قبل با سیستم عامل رایانه همراه باشد، مانند یک برنامه کاربردی.

انواع نرم افزارها

middleware

گاهی اوقات برای توصیف برنامه ای استفاده می شود که میان برنامه و نرم افزار سیستم یا بین دو نوع مختلف software کاربردی واسطه است. به عنوان مثال، از میان افزار می توان برای ارسال درخواست کار از راه دور از یک برنامه در رایانه ای که دارای یک نوع سیستم عامل است، به یک برنامه در رایانه با سیستم عامل متفاوت استفاده کرد.

نرم افزار کمکی

یک دسته دیگراز نرم افزارها، برنامه های کمکی هستند که برنامه های کوچک و مفیدی با قابلیت های محدود بوده که برخی از برنامه های کاربردی همراه با سیستم عامل هستند. برنامه های کاربردی معمولاً قابل نصب بوده و می توانند به طور مستقل از بقیه سیستم عامل مورد استفاده قرار گیرند.

اپلت

به همین ترتیب، اپلت ها برنامه های کوچکی هستند که گاهی اوقات با سیستم عامل به عنوان لوازم جانبی ارائه می شوند. همچنین می توان آنها را با استفاده از جاوا یا سایر زبان های برنامه نویسی به طور مستقل ایجاد کرد.

کد ماشین

کد ماشین، پایین ترین سطح software است.

سایر زبانهای برنامه نویسی به کد ماشین ترجمه می شوند تا کامپیوتر بتواند آنها را اجرا را نماید.

نرم افزار

software را می توان به روش های زیر خریداری کرد:

software اشتراکی

معمولاً به صورت رایگان یا آزمایشی توزیع می شود.

Liteware

نوعی از نرم افزارهای اشتراکی است که برخی ازقابلیت های آن تا زمان خریداری نسخه کامل، غیرفعال است.

software رایگان

به صورت رایگان اما با محدودیت های حق چاپ ، قابل بارگیری است.

software دامنه عمومی

بدون محدودیت به صورت رایگان قابل دانلود است.

software منبع آزاد

نوعی نرم افزار که در آن کد منبع ارائه می شود و با کاربران توافق می شود که توزیع پیشرفت را محدود نکنند.

software اختصاصی

نرم افزاری که در مالکیت سازنده آن باقی مانده و توسط کاربران نهایی یا سازمانها تحت شرایط از پیش تعیین شده مورد استفاده قرار می گیرد.

امروزه بسیاری از نرم افزارها، نرم افزارهای اشتراکی و نرم افزارهای خریداری شده مستقیماً از طریق اینترنت بارگیری می شوند. در این موارد، software را می توان در وب سایت های فروشنده صنعت software خاص یا ارائه دهندگان خدمات برنامه مشاهده کرد. با این حال، software همچنین می تواند روی CD-ROM یا دیسک بسته بندی شود و به صورت فیزیکی به مصرف کننده فروخته شود.

میان افزار

نوع خاصی از software که امکان اجرای سخت افزار را فراهم می کند، میان افزار است. این نوعی از برنامه است که به صورت یک بار، در یک منطقه خاص از حافظه سخت افزار مانند میکروپروسسور یا حافظه موقت تعبیه شده است، به طوری که به نظر می رسد بخشی از سخت افزار است.

سخن پایانی

اگرچه اصطلاحات علوم کامپیوتر و مهندسی نرم افزار اغلب به جای هم به کار می روند، اما یکسان نیستند.

علوم کامپیوتر رشته ای از محاسبات است که در مورد مطالعه، پیاده سازی و تجزیه و تحلیل الگوریتم ها به کار برده می شود. از طرف دیگر، مهندسی software بر استفاده از اصول مهندسی ساخت یافته برای توسعه software تمرکز دارد.

منبع

مریم برفرنژاد
مریم برفرنژاد

راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) عضویت در کانال

مطالب زیر را حتما بخوانید:

  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.  

نظرات کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    لینک کوتاه :