انواع حافظه کامپیوتر

دسته بندی ها : تکنولوژی مریم برفرنژاد
سرعت عملکرد وردپرس

حافظه کامپیوتر یک کلمه ی عمومی است که برای انواع حافظه کامپیوتر به کار می‌رود. این حافظه ها هر کدام در ساخت تکنولوژی خاصی به کار می روند و شامل انواع مختلفی از قبیل RAM یا ROM و یا از نوع فلش می‌شود.

انواع حافظه شامل دو نوع اصلی می شود

    RAM یا حافظه دسترسی تصادفی

    ROM یا حافظه فقط خواندنی

1– حافظه RAM

حافظه RAM می تواند به داده های ذخیره شده در حافظه دسترسی تصادفی (همانطور که از نام آن مشخص است) به طور ترتیب تصادفی دسترسی پیدا کند. یا به عبارت دیگر، میتوان به هر بیت تصادفی داده می توان به سرعت سایر بیت ها دسترسی داشت.

مهمترین مواردی که باید در مورد RAM باید بدانید این است که حافظه RAM بسیار سریع بوده، می توان آن را نوشت، خواند و موقتی است. بنابراین تمام داده های ذخیره شده در حافظه RAM با تغییر وضعیت در سیستم عامل از بین می روند و در نهایت، در مقایسه با انواع حافظه های ثانویه از نظر هزینه، هر گیگابایت آن بسیار گران است. به دلیل هزینه نسبتاً بالای RAM در مقایسه با انواع حافظه ثانویه، اکثر سیستم های رایانه ای از هر دو حافظه اصلی و ثانویه استفاده می کنند.

داده هایی که برای پردازش مورد نیاز است به RAM منتقل شده و در آنجا می توان خیلی سریع به آنها دسترسی و هچنین آنها را اصلاح کرد، بنابراین پردازنده در انتظار نمی ماند. وقتی داده دیگر لازم نیست، آن را به حافظه ثانویه کندتر، اما ارزان تر منتقل می کند و فضای RAM که آزاد شده است با قسمت بعدی داده ای که در شرف استفاده است پر می شود.

انواع حافظه کامپیوتر

انواع  RAM

DRAM

 DRAM مخفف Dynamic RAM  بوده و رایج ترین نوع RAM است که در رایانه استفاده می گردد. قدیمی ترین نوع آن به DRAM “تک نرخ داده” (SDR) معروف است، اما رایانه های جدیدتر از DRAM با نوع “سرعت داده دوگانه” (DDR) استفاده می کنند. DDR در نسخه های مختلفی از جمله DDR2، DDR3 و DDR4 ارائه شده که  نسبت به DDR از مصرف انرژی بالاتری برخوردار بوده و عملکرد بهتری ارائه می دهند.

SRAM

 SRAM مخفف Static RAM  و نوع خاصی از RAM است که سریعتر از DRAM اما گرانتر و حجیم تر است و در هر سلول شش ترانزیستور دارد. به همین دلایل، SRAM  معمولاً فقط به عنوان حافظه نهان داده در درون CPU یا به عنوان RAM در سیستم های سرور بسیار پیشرفته استفاده می شود. یک حافظه نهان کوچک SRAM از داده های بسیار ضروری می تواند باعث پیشرفت قابل توجه سرعت در سیستم شود.

تفاوت های اساسی بین DRAM و SRAM این است که SRAM سریعتر از DRAM می باشد؛ شاید دو تا سه برابر سریعتر. همچنین SRAM گران تر و بزرگتر است.

 DRAMاز انرژی بیشتری نسبت به SRAM استفاده می کند، زیرا برای حفظ یکپارچگی داده ها دائماً باید تازه شود، در حالی که SRAM اگرچه فرار است، اما هنگام روشن شدن نیازی به تازه سازی مداوم ندارد.

2-حافظه ROM

مخفف حافظه فقط خواندنی است و این نام از آنجا ناشی می شود که داده ها را می توان از این نوع حافظه کامپیوتر خواند، اما به طور معمول نمی توان داده ها را روی آن نوشت. ROM یک نوع حافظه رایانه ای بسیار سریع است که معمولاً نزدیک به پردازنده مرکزی روی مادربرد نصب می شود.

حافظه غیر فرار

ROM  نوعی حافظه غیر فرار است، به این معنی که داده های ذخیره شده در ROM در حافظه، ماندگار است حتی در صورت عدم دریافت برق. به عنوان مثال هنگامی که رایانه خاموش باشد نیز اطلاعات حذف نمی شود، از این نظر شبیه حافظه ثانویه است که برای ذخیره سازی طولانی مدت استفاده می شود.

وقتی رایانه روشن است، پردازنده می تواند بدون نیاز به درایورها یا سایر نرم افزارهای پیچیده برای برقراری ارتباط، اطلاعات ذخیره شده در ROM را بخواند  ROM معمولاً حاوی “کد راه انداز” است که مجموعه اصلی دستورالعمل هایی است که کامپیوتر برای آگاهی از سیستم عامل ذخیره شده در حافظه ثانویه و بارگیری قسمت هایی از سیستم عامل در حافظه اصلی برای انجام کار نیاز به انجام دارد و آماده استفاده میشود.

ROM  همچنین در دستگاه های الکترونیکی ساده تر برای ذخیره میان افزار، که به محض روشن شدن دستگاه اجرا می شود، استفاده می شود.

ROM  در چندین نوع مختلف از جمله PROM ، EPROM  و EEPROM در دسترس است.

سخن پایانی

از بین انواع حافظه کامپیوتر ، حافظه اصلی شامل ROM و RAM است و نزدیک به پردازنده مرکزی روی مادربرد رایانه قرار دارد و پردازنده را قادر می سازد داده ها را از حافظه اصلی خیلی سریع خوانده و برای ذخیره داده هایی که CPU به شدت به آنها نیاز دارد استفاده می شود.

منبع

مریم برفرنژاد
مریم برفرنژاد

راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) عضویت در کانال

مطالب زیر را حتما بخوانید:

  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.  

نظرات کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    لینک کوتاه :