در دنیای امروزی، با پیشرفت تکنولوژی آموزش و یادگیری دیگر محدود به مکان جغرافیایی نمیباشد. شما در هر شهر یا کشوری که حضور داشته باشید، فقط با دسترسی به اینترنت و گوشی هوشمند یا لپتاپ میتوانید به عنوان مدرس یا دانشجو شروع به برگزاری یا شرکت در کلاس نمایید. در ماههای گذشته، با توجه به شیوع ویروس کرونا، اکثر مدارس و دانشگاهها بدون برنامه ریزی قبلی، مجبور به آموزش از راه دور شدند و این مسئله مزایا و معایب زیادی را تاکنون به همراه داشته است. در این محتوا به بررسی نکاتی در مورد آموزش مجازی میپردازیم.
اولین گام برای شروع آموزش مجازی
برای آموزش مجازی اولین قدم انتخاب یک نرم افزار مناسب و کاربردی است. برای برگزاری یک کلاس آنلاین جذاب و موثر، اساتید باید به طور همزمان با کل کلاس ارتباط برقرار کنند و دانشآموزان را به صحبت و مشارکت در کلاس تشویق نمایند. همچنین شرکتکنندگان باید بتوانند به بهترین شکل ممکن با یکدیگر و با مدرس ارتباط برقرار کنند. استفاده از نرم افزارهایی مانند Zoom این امکان را در اختیار شما قرار میدهد تا کلاس گروهی با کیفیتی تشکیل دهید. همچنین توجه داشته باشید، یک میکروفون و هدست خوب برای جلوگیری از خستگی شنونده و اطمینان از این که دانش آموزان میتوانند به وضوح توضیحات شما را بشنوند، بسیار اهمیت دارد.
برقراری ارتباط با دانشآموزان و خانوادهها
برای بسیاری از دانش آموزان و والدین، یادگیری مجازی، روشی جدید میباشد. دسترسی به ابزارهای الکترونیکی و اینترنت برای شرکت در این کلاسها، امری ضروری محسوب میشود و این در حالی است که بسیاری از مردم در دنیا هنوز این ابزارها را در اختیار ندارند و یا در خانوادههای پرجمعیتتر، چند عضو از آنها مجبور به استفاده از یک دستگاه میباشند و همزمان برگزار شدن کلاسها برای این افراد مشکلاتی را به وجود میآورد. اگر دانشآموزان موبایل یا لپتاپ خود را با خواهر، برادر یا سایر اعضای خانواده به اشتراک میگذارند، شما به عنوان یک معلم میتوانید با هماهنگی لازم برای جلوگیری از تداخل کلاسها، یکی از دغدغههای ذهنی این افراد را کاهش دهد.
همچنین بهتر است با استفاده از شبکههای اجتماعی مختلف مثل تلگرام، واتساپ و … گروههایی تشکیل دهید، تا مطمئن شوید دانشآموزان و والدینشان در جریان زمان تشکیل کلاسها هستند و حتی میتوانید از این گروهها برای پاسخگویی و رفع اشکالات درسی نیز استفاده نمایید.
نحوه برگزاری کلاسهای آنلاین
در کلاسهای آنلاین از شیوههای مختلفی برای تدریس استفاده میشود، آموزش از طریق برگزاری وبینار و یا تماسهای ویدیویی یکی از روشهای متداول میباشد که لازمه شرکت در این کلاسها، دسترسی به اینترنت و حضور در ساعت تعیین شده میباشد، اما گروهی از اساتید با فیلمها و عکسهای از قبل تهیه شده، اقدام به آموزشهای غیر حضوری مینمایند. در این روش دانشآموزان این امکان را دارند در هر زمانی که مایل هستند، ویدیوهای آموزشی را ببینند و به وسیله گروه رفع اشکالی که توسط مدرس در اختیارشان قرار گرفته است، سوالات خود را بپرسند.
کلام آخر
با توجه به تمام مزایا و معایب آموزش مجازی، هنوز خیلی از افراد حتی با داشتن تمام امکانات ترجیح میدهند، از کلاسهای حضوری بهره ببرند. اما خوب است بدانید، کلاسهای آنلاین این امکان را در اختیار همه افراد، در هر منطقه جغرافیایی قرار داده از اساتید و آموزشهایی استفاده کنند که شاید در سالهای بعد هم امکان شرکت در آن کلاسها را به صورت حضوری نداشتند و این فرصتی استثنایی برای یادگیری میباشد.