اپلیکیشن یا وبسایت

دسته بندی ها : متفرقه الهام شیردل
اپلیکیشن یا وبسایت
اپلیکیشن یا وبسایت
اپلیکیشن یا وبسایت

ابزار آنلاینی را تصور کنید که نه فقط به کسب و کارتان رونق می‌بخشد، بلکه شما را از مزایای رقابت با هم‌صنفی‌های‌تان هم برخوردار می‌کند. هیجان‌انگیز است، مگر نه؟ درست فهمیدید. بحث در مورد اپلیکیشن و وبسایت است.

یک نکته برای شروع: همیشه به یاد داشته باشید که استفاده از اپلیکیشن و وبسایت، به طرز چشمگیری به کسب و کارتان رونق می‌بخشد. ولی از کجا بفهمیم که کسب و کارمان به مرحله‌ی استفاده از وبسایت و اپلیکیشن رسیده است یا نه یا اصلا به آن نیاز دارد؟

اگر بخواهیم به موضوع دیدی تکنیکی داشته باشیم، باید بدانیم که اپلیکیشن‌ها در واقع وبسایت‌هایی هستند که محدودیت‌های طراحی، کاربرد و ارزش کار را یک قدم به جلو می‌برند (البته اگر آن را کاملا از میان برندارند!). طراحی یک وبسایت یک تصمیم اساسی برای هر کسب و کاری است، ولی ایجاد یک اپلیکیشن امکانات و احتمالات جدیدی در مقیاس یک دنیای جدید را به روی شما می‌گشاید.

طی سال‌های اخیر، یکی از معضلات اصلی صاحبان کسب و کار در حوزه‌ی ارائه آنلاین، تصمیم‌گیری میان استفاده از اپلیکیشن یا وبسایت یا هردوی آن‌هاست.

انتخاب میان این دو گزینه، ارتباط مستقیمی با عوامل زیر دارد:

  • مخاطب هدف
  • هدف موردنظر
  • بودجه‌ی پروژه
  • ویژگی‌های ضروری

نداشتن هدف مشخص و روشن نبودن خواسته‌ها، فرآیند تصمیم‌گیری را مختل کرده و به انتظارات نابجا از طراح سایت منجر می‌شود. البته نیازی نیست نگران باشید، در پایان این مقاله، پاسخ تمام سوال‌هایی که الان در ذهن دارید را دریافت خواهید کرد.

تفاوت وبسایت و اپلیکیشن در چیست؟

وبسایت‌ها و اپلیکیشن‌ها جزء جدایی‌ناپذیر زندگی روزمره‌ی ما هستند. همه‌ی ما به صورت مداوم از گوگل، یوتیوب، فیسبوک و ویکی‌پدیا بدون دانستن تفاوت‌شان استفاده می‌کنیم.

بیایید قدم اول را با شناخت وبسایت برداریم. با ظهور اینترنت، گسترش اطلاعات تبدیل به پارادایمی جدید شد.

وبسایت‌های اولیه کدهای کلاسیک HTML بودند که مجموعه‌ای از محتوا و تصاویر و فیلم‌ها را با URLای مخصوص در اختیار کاربران قرار می‌دادند. اطلاعات سایت‌ها بر روی سرورهایی با دسترسی به شبکه‌ی وب قرار می‌گرفتند و قابلیت ارسال 24 ساعته‌ی اطلاعات به سرتاسر جهان را داشتند.

وبسایت‌های مدرن، چیزی بیشتر از کدهای HTML هستند. از زبان‌های پیشرفته‌تر و پیوسته‌تری مانند CSS و جاوا اسکریپت استفاده می‌کنند و طراحی‌های فریبنده‌تری دارند. هرچند اساس آن‌ها ثابت باقی مانده است: تهیه اطلاعات برای کاربران و ابزاری برای بازاریابی.

حالا نگاهی به اپلیکیشن بیندازیم. اپلیکیشن‌ها ابزارهای اینترنتی تصمیم‌محوری هستند که مانند هر نرم‌افزار دیگری عمل می‌کنند و گاهی با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای مانند Flash، JavaFX و Silverlight ساخته می‌شوند. اپلیکیشن‌ها معمولا قابلیت‌ها‌ و ویژگی‌های بیشتری نسبت به وبسایت‌ها دارند.

مطالعات آماری

در سال 2017 حدود 64% جمعیت زمین، صاحب یک گوشی تلفن همراه بودتد و آمارهای Statista افزایش مداوم آن را نمایش می‌دهند. براساس مطالعات Statista در سال 2020 تعداد دارندگان تلفن‌های همراه در کل جهان به 5.07 میلیارد نفر رسیده است. مخاطبین بالقوه‌ی زیادی در این بین وجود دارد. مگر نه؟

statista cellphones

بسیاری از افراد استفاده از وبسایت‌های ریسپانسیو را به اپلیکشن‌ها ترجیح می‌دهند. وبسایت‌های ریسپانسیو، از کدهای HTMLای استفاده می‌کنند که شیوه‌ی نمایش مطالب را با ابعاد صفحه نمایش دستگاه شما تنظیم می‌کنند تا بتوانیم بدون دردسر از تمامی امکانات وبسایت بر روی موبایل یا تبلت خود لذت ببریم.

برای تصمیم‌گیری دقیق میان وبسایت ریسپانسیو و اپلیکیشن، نگاهی به مزایا و محدودیت‌های وبسایت‌های ریسپانسیو می‌اندازیم.

مزایا

سازگار

یک وبسایت با استفاده از امکان اجرا در هر دستگاهی تجربه‌ی بهتری برای کاربر رقم می‌زند. در نقطه‌ی مقابل آن، یک اپلیکیشن به ایجاد یک ورژن جداگانه برای هر نوع سیستم عامل و یا دستگاه نیاز دارد. کاربرانی که صاحب انواع متفاوتی از دستگاه‌ها هستند، از استفاده از وبسایت‌های ریسپانسیو سود بیشتری می‌برند. علاوه بر این، این وبسایت‌ها امکان استفاده از QR Code و ارسال پیام را هم پشتیبانی می‌کنند.

دسترسی گسترده‌تر

پشتیبانی از دستگاه‌های مختلف در پلتفرم‌های متفاوت که توسط وبسایت‌های ریسپانسیو ارائه می‌شود، باعث شده حجم بیشتری از مخاطبین نسبت به اپلیکیشن‌ها از آن‌ها استفاده کنند. در جدال میان «وبسایت و اپلیکیشن» وبسایت برنده‌ی بحث مخاطبین بالقوه است!

پشتیبانی و نگه‌داری

ارتقای وبسایت هزینه‌ی کمتری دربردارد و فقط به نگه‌داری از یک ورژن آن نیاز دارید. در مقایسه با اپلیکیشن‌ها که نیاز به دانلود هر آپدیت آن‌ها وجود دارد، وبسایت‌های ریسپانسیو به شما این امکان را می‌دهند که محتوا و طراحی‌شان را با یک بار ویرایش کردن تغییر دهید و تمام این فرآیند، انعطاف‌پذیر و پربازده است و مهم‌تر از همه، هر تغییر و به‌روز رسانی به سرعت برای کاربران قابل رویت بوده و نیازی به دانلود مجدد وجود ندارد.

معایب

وبسایت‌ها امکان دسترسی گسترده‌تری دارند، سازگارترند و هزینه‌های کمتری نسبت به اپلیکشن‌ها بر سرمایه‌گذار پروژه تحمیل می‌کنند. ولی با این وجود، محدودیت‌هایی هم دارند.

راحتی

برخلاف یک اپلیکیشن، وبسایت‌های ریسپانسیو نمی‌توانند تمامی امکانات تلفن هوشمند را به طور کامل به کار ببرند. دوربین، GPS، شماره‌گیری تلفن و سایر امکانات تلفن‎های همراه همیشه در وبسایت‌های ریسپانسیو قابل استفاده نیستند، هرچند در سال‌های اخیر تلاش‌های زیادی برای مرتفع کردن این محدودیت صورت گرفته است.

محدودیت دیگر ابعاد صفحه نمایش دستگاه است. البته قابلیت حمل راحت دستگاه‌های کوچک‌تر، همیشه عامل مهمی در انتخاب تلفن‌های هوشمند بوده است، ولی صفحه‌های نمایش کوچک‌تر در مقایسه با مانیتور کامپیوتر و لپ‌تاپ می‌توانند محتوای کمتری را  نشان بدهند. وبسایت‌های ریسپانسیو نمی‌توانند تمام محتوایی که در یک مانیتور بزرگ قابل نمایش است، در صفحه‌های کوچک تلفن‌های هوشمند به نمایش دربیاورند. با وجود این که وبسایت‌های ریسپانسیو به گونه‌ای طراحی می‌شوند که محتوا را با توجه به ابعاد صفحه نمایش تنظیم می‌کنند، اما آنقدرها برای نمایش محتوا بر روی صفحات تلفن هوشمند مناسب نیستند.

تجربه‌ی کاربری

از آن جایی که تجربه‌ی کاربر در استفاده از تلفن هوشمند با دسکتاپ کاملا متفاوت هستند، استفاده از یک اینترفیس برای هر دو پلتفرم می‌تواند به استراتژی UX (User Experience) شما آسیب بزند. این موضوع بیش از همه با محدودیت single-window ارتباط دارد. منظور از این محدودیت این است که کاربر برای دسترسی به تمام محتوای مورد نظر خود نباید مجبور به ترک صفحه‌ی فعلی‌اش باشد. به کار بردن وبسایت‌های ریسپانسیو کار را برای قرار دادن تمام محتوا در یک صفحه تقریبا غیرممکن می‌کند.

دسترسی آفلاین

حتی اگر وبسایت خود را به ساده‌ترین و آگاهی‌بخش‌ترین شکل ممکن بسازید، ممکن است با به کار بردن صفحات کش‌شده (cached) باز هم قابلیت‌های بسیار اندکی برای کار آفلاین داشته باشند. برخلاف اپلیکیشن‌ها که به سرعت بارگذاری می‌شوند، وبسایت‌ها برای درست کار کردن به ارتباط قوی اینترنتی نیاز دارند.

بیان این نکته هم خالی از لطف نیست که طبق آمار، کاربران زمان خود در هنگام استفاده از تلفن‌های همراه مشابه نمودار زیر سپری می‌کنند.

خلاصه مقایسه اپلیکیشن و وبسایت

مطمئنا جدال بین «اپلیکیشن و وبسایت» تا مدت‌های مدیدی دغدغه‌ی صاحبان کسب و کار خواهد بود. همیشه در نظر داشته باشید که یک راه مشخص برای انتخاب میان این دو گزینه وجود ندارد و مزیت هر یک کاملا وابسته به این است که مشغول اجرای چه پروژه‌ای هستید و چه هدفی را دنبال می‌کنید. در هر مرحله‌ای هم که باشید، امکانات در دسترس شما، هدف‌تان و نوع مخاطب و خواسته‌های آن‌ها عوامل بسیار موثری در تصمیم‌گیری هستند.

منبع

الهام شیردل
الهام شیردل

کارشناسی ارشد برق، نانوالکترونیک

راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) عضویت در کانال

مطالب زیر را حتما بخوانید:

  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.  

نظرات کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    لینک کوتاه :