موتور جستجو چیست و چرا اهمیت دارد؟
امروزه کلمه موتور جستجو، برای غالب کاربران اینترنت آشنا می باشد. لذا اهمیت شناخت و نحوه عملکرد آن ضروری به نظر می رسد. در این مقاله، به معرفی این مورد که موتور جستجو چیست می پردازیم و در ادامه نحوه کار موتورهای جستجو را تشریح می کنیم. در پایان، 10 نمونه از محبوب ترین موتورهای جستجو را معرفی می نماییم.
موتور جستجو چیست
موتور جستجو ابزاری آنلاین است که بر اساس کلمه کلیدی ارسال شده توسط کاربر اینترنت، نتایج را در پایگاه داده خود جستجو می کند. نتایج معمولاً وب سایتهایی هستند که از لحاظ معنایی با کلمه کلیدی مذکور مطابقت دارند.
موتورهای جستجو نتایج را در پایگاه داده خود پیدا می کنند، آنها را بر اساس الگوریتم جستجو مرتب و لیست مرتب شده ای از این نتایج تهیه می کنند. به طور کلی این لیست صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) نامیده می شود.
موتورهای جستجوی زیادی در بازار وجود دارد، در حالی که گوگل بیشترین کاربرد را دارد. بسیاری از مرورگرهای وب سایت مانندChrome، Firefox، Safari یا Edge معمولاً دارای یک موتور جستجوی پیش فرض هستند که به عنوان صفحه اصلی یا صفحه شروع تنظیم شده است.
پس از تشریح این مورد که “موتور جستجو چیست” لازم است با نحوه کار موتورهای جستجو آشنا شوید.
موتورهای جستجو چگونه کار می کنند؟
ممکن است در نحوه کار موتورهای جستجو تفاوت هایی وجود داشته باشد اما اصول اساسی آن یکسان باقی مانده است. هر یک از آنها باید کارهای زیر را انجام دهند:
کراولینگ
ایندکسینگ
ایجاد نتایج
- کرالینگ(خزیدن)
موتورهای جستجو دارای کرالرهای مخصوص به خود هستند، ربات های کوچکی که وب سایت ها را در شبکه جهانی وب اسکن می کنند. این ربات های کوچک همه بخش ها، پوشه ها، زیرصفحه ها، محتواها و هر آنچه را که می توانند در وب سایت پیدا کنند، اسکن می کنند.
کرالینگ مبتنی بر یافتن پیوندهای فرامتنی است که به وب سایت های دیگر مراجعه می کنند. با تجزیه این پیوندها، رباتها می توانند بطور بازگشتی منابع جدیدی برای کراولینگ پیدا کنند.
2. ایندکسینگ(فهرست کردن)
هنگامی که ربات ها عملیات کراولینگ را روی داده ها انجام دادند، نوبت به فهرست سازی می رسد. این فهرست اساساً یک کتابخانه آنلاین از وب سایت ها است.
وب سایت شما باید فهرست شود تا در صفحه نتایج موتور جستجو به نمایش در آید. به خاطر داشته باشید که ایندکسینگ یک فرآیند ثابت است. کراولرها برای شناسایی داده های جدید به هر وب سایت بازمی گردند.
3. ایجاد نتایج
موتورهای جستجو براساس درخواست پرس و جوی کاربر، نتایج جستجو را ایجاد می کنند. این یک فرآیند بررسی پرس جو در مقابل تمام رکوردهای وب سایت در فهرست است. در واقع موتور جستجو بر اساس الگوریتمی بهترین نتایج را می گیرد و یک لیست مرتب ایجاد می کند.
الگوریتم موتور جستجو چیست
الگوریتم موتور جستجو فرمولی منحصر به فرد است که نحوه مرتب سازی وب سایت ها در صفحه نتایج موتور جستجو را تعیین می کند. این الگوریتم، علامت تجاری هر موتور جستجو می باشد و به همین دلیل لازم است که مخفی نگه داشته می شود.
الگوریتم مخلوطی از عوامل مختلف رتبه بندی است .مهمترین عامل رتبه بندی همه موتورهای جستجو مرتبط بودن است، زیرا هدف اصلی موتورهای جستجو یافتن آنچه کاربر اینترنت به دنبال آن است، می باشد.
محبوب ترین موتورهای جستجو
از نظر محبوبیت جهانی، گوگل سالها شماره 1 بوده است. لیست زیر شامل 10 عدد از محبوب ترین موتورهای جستجوی موجود در دنیا می باشد:
گوگل غول صنعت است و احتمالاً پیچیده ترین الگوریتم را دارد. این شامل یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و RankBrain، الگوریتمی دیگر است که می تواند وزن عوامل رتبه بندی را با توجه به رفتار کاربر و کیفیت نتایج قبلی تغییر دهد. بیش از 70٪ از کاربران اینترنت در سراسر جهان از سال 1998 در Google جستجو می کنند.
Baidu
Baidu اولین موتور جستجو است که در سال 2000 در چین راه اندازی شده است. مانند گوگل چینی است. بایدو در پروژه های مختلف هوش مصنوعی با شرکت هایی مانند مایکروسافت، کوالکام، اینتل یا دایملر همکاری می کند. مانندGoogle، آنها بسیاری از راه حل های دیگر مانند خدمات ابری، نقشه ها، شبکه های اجتماعی، جستجوی تصویر و فیلم و بسیاری دیگر را ارائه می دهند.
Bing
مایکروسافت پس از موتورهای جستجوی قبلی MSN Search و Windows Live Search موتور جستجوی خود را در سال 2009 به عنوان یک پروژه جدید راه اندازی کرد. هدف اصلی توسعه رقیبی برای گوگل بود. از نظر جهانی، در واقع آنجا نیست اما در ایالات متحده، Bing دومین ابزار محبوب برای جستجوی اینترنت است.
Yahoo
در اصل، یکی از پرکاربردترین ارائه دهندگان ایمیل و موتورهای جستجو بود. این شرکت در دهه 1990 رشد چشمگیری داشت اما پس از سال 2000، آنها به نوعی فاقد نوآوری شده و ارزش خود را از دست دادند. در سال 2017، یاهو! توسط Verizon Communications خریداری شد.
Yandex
Yandex موتور جستجوی اصلی روسیه است. طبق ویکی پدیا، یاندکس بیش از 50٪ از کل جستجوها را در روسیه تشکیل می دهد. اگرچه الگوریتم به اندازه گوگل پیچیده نیست، اما با ادغام هوش مصنوعی و یادگیری ماشین که جستجوها را تجزیه و تحلیل می کند و از آنها یاد می گیرد، دائماً بهتر می شود.
ASK
Ask در سال 1996 راه اندازی شد. این طرح برای پاسخ به سوالات ارسال شده به فرم جستجو طراحی شده است. به لطف نوار ابزار Ask، این موتور جستجو توانست با بازیکنان بزرگی مانند Bing، Yahoo! و گوگل رقابت کند. اما متأسفانه این نوار ابزار بارها به عنوان یک ویژگی ناخواسته مرورگر نصب می شد.
DuckDuckGo
DuckDuckGo موتور جستجوی کمی متفاوت است. آنها با ردیابی نکردن هیچ اطلاعاتی از حریم خصوصی کاربران محافظت می کنند DuckDuckGo .نتایج شخصی شده را براساس جستجوهای قبلی شما نشان نمی دهد. به همین ترتیب، تبلیغ کنندگان نمی توانند رفتار کاربران را دنبال کنند.
Naver
Naver، گوگل کره جنوبی است. این موتور جستجو 75٪ جستجوهای کشور را شامل می شود. Naver در سال 1999 راه اندازی شد و در سال 2000 توانست انواع مختلف نتایج متناسب با کلمات کلیدی وارد شده را ارائه دهد. نتایج شامل وب سایت ها، تصاویر، وبلاگ ها، رستوران ها، مغازه ها و غیره بود. لازم به ذکر است که گوگل این ویژگی را 5 سال بعد راه اندازی کرد.
AOL
در دهه 1990، AOL یکی از بزرگترین موتورهای جستجو مبتنی بر کراولر بود AOL .خدمات بسیار دیگری را نیز ارائه می دهد: خدمات ایمیل، پیام رسان فوری، محتوای ویدئویی، صفحات زرد، راهنماهای شهر. امروزه بیش از 0.5٪ از کاربران اینترنت از جستجوی AOL استفاده می کنند.
Dogpile
Dogpile در سال 1995 راه اندازی شده است. بنابراین با انجام درخواست جستجوی همزمان برای همان پرس و جو در دیگر موتورهای جستجو، صفحه نتایج را ایجاد می کند، یعنی Google، Yahoo!، Yandex و دیگر.
مطالب زیر را حتما بخوانید:
چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.
نظرات کاربران