دیتابیس چیست و چه نقشی دارد؟

دسته بندی ها : سئو محمد یاری پور
داده کاوی چیست

دیتابیس چیست و چه نقشی دارد؟ بانک اطلاعاتی مجموعه ای سازمان یافته از اطلاعات ساختار یافته یا داده ها است که معمولاً بصورت الکترونیکی در یک سیستم رایانه ای ذخیره می شود. دیتابیس معمولاً توسط یک سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) کنترل می شود.

دلیل استفاده از دیتابیس چیست

داده ها در متداول ترین انواع پایگاه داده ها در حال حاضر به طور معمول در ردیف ها و ستون ها در یک سری جداول مدل سازی می شوند تا پردازش و پرس و جو داده ها کارآمد باشد. سپس به داده ها می توان به راحتی دسترسی داشت و امکان مدیریت، اصلاح، به روز رسانی، کنترل و سازماندهی را فراهم نمود. اکثر بانکهای اطلاعاتی برای نوشتن و جستجوی داده از زبان structured query language (SQL) استفاده می کنند.

نقش sql در دیتابیس چیست

SQL یک زبان برنامه نویسی است که تقریباً توسط کلیه بانکهای اطلاعاتی رابطه ای برای جستجو، دستکاری و تعریف داده ها و ارائه کنترل دسترسی استفاده می شود.

SQL برای اولین بار در IBM در دهه 1970 با اوراكل به عنوان یكی از مشاغل اصلی توسعه داده شد كه منجر به اجرای استاندارد SQL ANSI گردید و در حقیقت SQL توسط بسیاری از برنامه های افزودنی را از طریق شركت هایی از قبیل IBM ، Oracle و Microsoft به وجود آمد. اگرچه SQL هنوز هم امروزه به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد، زبان های برنامه نویسی جدیدتری نیز جهت دیتابیس در حال استفاده هستند.

دیتابیس چیست

توسعه بانکهای اطلاعاتی

بانکهای اطلاعاتی از زمان آغاز کار در اوایل دهه 1960 بطور چشمگیری تکامل یافته اند. بانکهای اطلاعاتی مانند دیتابیس سلسله مراتبی (که به الگوی درختی متکی بودند و فقط بر اساس یک رابطه یک به چند فعالیت داشتند ) و دیتابیس شبکه (یک مدل انعطاف پذیرتر که امکان ایجاد چندین رابطه را فراهم می آورد) از سیستمهای اصلی مورد استفاده برای ذخیره سازی بوده و داده ها را دستکاری می کردند.

عدم انعطاف پذیری

اگرچه در ظاهر ساده بود، اما این سیستم های اولیه انعطاف پذیر نبودند. در دهه 1980، دیتابیس رابطه ای رایج گردید و پس از آن در دهه 1990 پایگاه داده های شی گرا در دنیا فراگیر شد. اخیرا، پایگاه داده های NoSQL به عنوان پاسخی به رشد اینترنت و نیاز به سرعت بیشتر و پردازش داده های بدون ساختار به وجود آمده اند. امروزه، در مورد نحوه جمع آوری، ذخیره، مدیریت و استفاده از داده ها، پایگاه های داده ابری در حال استفاده هستند.

دیتابیس و صفحات گسترده (مانند Microsoft Excel) هر دو روش مناسب برای ذخیره اطلاعات هستند. تفاوتهای اصلی بین این دو عبارتند از:

    نحوه ذخیره و دستکاری داده ها

    چه کسی می تواند به داده ها دسترسی پیدا کند

    چه مقدار داده قابل ذخیره است

صفحات گسترده

صفحات گسترده در ابتدا برای ” یک کاربر ” طراحی شده و ویژگی های آنها نشان دهنده این امر است. آنها برای یک کاربر واحد یا تعداد کمی از کاربرانی که نیازی به دستکاری داده های فوق العاده پیچیده ندارند، بسیار عالی هستند. از سوی دیگر، پایگاه داده ها به گونه ای طراحی شده اند که مجموعه های بسیار وسیع تری از اطلاعات سازمان یافته را در اختیار داشته باشند. دیتابیس به چندین کاربر در همان زمان امکان می دهد تا با استفاده از منطق و زبان بسیار پیچیده، به سرعت و با اطمینان از داده ها استفاده کنند.

انواع دیتابیس

بهترین دیتابیس برای یک سازمان خاص به نحوه استفاده سازمان از داده ها بستگی دارد.

    بانکهای اطلاعاتی رابطه ای

دیتابیس رابطه ای در دهه 1980 ارائه شد. موارد موجود در یک پایگاه داده رابطه ای به عنوان مجموعه ای از جداول با ستون و ردیف سازماندهی می شوند. فن آوری داده های رابطه ای کارآمدترین و انعطاف پذیرترین روش برای دسترسی به اطلاعات ساختار یافته را فراهم می کند.

    پایگاه داده های شی گرا

اطلاعات در یک پایگاه داده شی گرا مانند برنامه نویسی شی گرا به شکل اشیاء نمایش داده می شوند.

    پایگاه داده های توزیع شده

یک دیتابیس توزیع شده شامل دو یا چند پرونده است که در سایتهای مختلف قرار دارند. این پایگاه داده ممکن است در چندین کامپیوتر ذخیره شده، یا واقع در همان مکان فیزیکی یا در شبکه های مختلف پراکنده باشد.

    انبارهای داده

یک مخزن مرکزی برای داده ها، انبار داده ها نوعی پایگاه داده است که به طور خاص برای دسترسی سریع و تجزیه و تحلیل طراحی شده است.

    پایگاه داده های NoSQL

یک دیتابیس NoSQL، یا غیرمرتبط، اجازه می دهد تا داده های ساختاری نشده و نیمه ساختار یافته ذخیره و دستکاری شوند (برخلاف یک پایگاه داده رابطه ای، که تعریف می کند چگونه باید تمام داده های وارد شده در پایگاه داده تهیه شود). هرچه برنامه های وب رایج تر و پیچیده تر شدند، پایگاه داده های NoSQL محبوبیت زیادی پیدا کردند.

    پایگاه داده های نمودار

دیتابیس گراف، داده ها را از نظر موجودیت ها و روابط بین موجودات ذخیره می کند.

    پایگاه داده های OLTP

دیتابیس OLTP یک پایگاه داده سریع و تحلیلی است که برای تعداد زیادی از معاملات انجام شده توسط چندین کاربر طراحی شده است.

اینها تنها تعداد معدودی از چندین پایگاه داده در حال استفاده است. بانکهای اطلاعاتی دیگر که کمتر متداول هستند، متناسب با کارکردهای بسیار خاص علمی، مالی یا سایر موارد هستند. علاوه بر انواع مختلف دیتابیس، تغییر در رویکردهای توسعه فناوری و پیشرفتهای چشمگیر مانند ابر و اتوماسیون، پایگاههای داده را به جهات کاملاً جدید هدایت می کنند.

هدف از این محتوا این بود که بدانید دیتابیس چیست و چه نقشی در دنیای وب و فناوی دارد. قطعا اکنون درک بهترین از نحوه ذخیره سازی اطلاعات دارید.

منبع

محمد یاری پور
محمد یاری پور

مدیر وب سایت امن اس اس ال با 15 سال سابقه فعالیت در زمینه وب ، امنیت ، هاست و دامنه و گواهینامه ssl

راه آسان‌تری برای ارتباط با کاربران‌مان پیدا کرده‌ایم :) عضویت در کانال

مطالب زیر را حتما بخوانید:

  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد. چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد. چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.  

نظرات کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    لینک کوتاه :